Šola je pot, ki vodi k cilju

Inštrukcije fizikeMarsikdo se ob zaključku osnovne šole težko odloči, katera bi bila zanj primerna srednja šola, in ob zaključku te, katera bi bila zanj primerna študijska smer. Zakaj? Ker večina mladih misli, da je šola sama sebi namen. Morali pa bi razmišljati prav nasprotno: šola je zgolj pot, ki vodi do cilja.

Ob odločitvi, ali je boljša ena ali druga šola, moramo imeti pred očmi torej predvsem cilj. In ko je ta jasen, je potrebno razmisliti, kako bomo do njega prišli. Pri tem pa velja seveda gledati precej praktično in odkrito.

Kaj je cilj šolanja? Večini je cilj delo v določeni stroki in določenem poklicu, ne pa samo znanje. Nenazadnje vsi vemo, da šola večinoma ne nudi praktičnega znanja – tega moramo pridobiti takrat, ko se dejansko zaposlimo.

Kaj to pomeni? Če težimo k cilju, se moramo takrat, kadar gre za specifične strokovne poklice pač odločiti za specifično strokovno šolo. Saj veste: če želite postati profesor fizike na osnovni ali srednji šoli, morate pač na študij fizike. Večkrat se tako dijakov kot kot študentom “zalomi” pri razumevanju in osvajanju novega znanja, v takih primerih je zagotovo najbolje, če si ogledate spletno stran http://www.go-tel.si/instrukcije/fizika.php in si v momentu zagotovite ustrezno učno pomoč. Povsem drugače pa je, kadar ni potrebna specifična šola. Če bi želeli postati zdravnik, a ravno zaključujete osnovno šolo, nikjer ne piše, da morate ravno na najprestižnejšo gimnazijo. Vaš cilj je delo zdravnika, ki ga pogojuje študij medicine, ne pa gimnazija. In ker je vaš cilj poklic, ne pa znanje, nikjer ne piše, da se ni morda bolj smiselno odločiti za gimnazijo, ki velja za manj prestižno in za lažjo. Nenazadnje – zakaj bi bila pot težja, kot je lahko?