Jogurt je mlečni izdelek, ki nastane ob bakterijski fermetaciji mleka in vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija in vitamina B. Velika večina ljudi ga je za zajtrk ali malico, vendar jogurt ni samo živilo za zajtrk, ampak ima številne prednosti tudi za naše zdravje, saj s svojimi sestavinami blagodejno vpliva na naše zdravje. Več o jogurtu najdete na spletni strani http://www.mojsircek.si/, kjer si lahko ogledate tudi številne recepte za uporabo jogurta v prehrani. Dokazano je, da je jogurt odličen v boju proti raku, zniževanju holesterola itd. Prav tako se jogurt uporablja za zdravljenje prebavnih težav ter preprečevanje diareje, ki je posledica uporabe antibiotikov, saj okrepi imunski sistem in pomaga izriniti negativno mikrofloro iz telesa.
Jogurt vsebuje bistveno več beljakovin kot navadno mleko zato ga priporočajo zlasti starejšim ter tistim, ki med prehrano ne zaužijejo dovolj kalcija in beljakovin. Jogurt je izredno priporočljiv zlasti za tiste, ki ne prenašajo laktoze, saj se laktoza v procesu fermetacije spremeni v mlečno kislino. Ločimo med več vrstami jogurtov, in sicer jih razlikujemo glede na gostoto, glede na vrsto mleka, glede na vsebnost maščob, dodane okuse ter dodane kulture. Najboljši za naše zdravje je jogurt brez maščob in veliko bakterijskih kultur.
Hkrati jogurt s svojimi blagodejnimi sestavinami pomaga ohranjati našo prebavo zdravo, ki lahko s starostjo oslabi. Probiotiki pomagajo blažiti alergije na mleko, saj pozitivno deluje na zdravje kože in prebavnega trakta. Prav tako spodbujajo nastanek snovi, ki v telesu delujejo podobno kot zdravila za zniževanje krvnega pritiska. Zato je priporočljiv zlasti za tiste, ki imajo težave z visokim pritiskom. Jogurt je učinkovit tudi v spopadu proti različnim vaginalnim infekcijam in okužbam sečil, saj se probiotiki učinkovito borijo proti patogenim bakterijam.