Tipkovnica in njeni triki

Tipkovnica je najbolj razširjena vhodna naprava. Uporabljamo jo za vnašavanje ukazov in podatkov s tipkanjem. Tipkovnica lahko vsebuje tudi ločeno številsko tipkovnico in tipke za posebne namene (funkcijske tipke), katerih učinke lahko definirajo posamezni program. Računalnik brez tipkovnice pa ne more biti, saj v njem se izvajajo določeni programi. Imamo tipkovnice s kablom in tipkovnica brez kabla (brezžična).

Na spletni strani nadlani.si/multimedija/tipkovnica/ vam povedo več o trikih in znakih. Najbolj pogosto uporabljamo tipko Enter, ki potrdi vnos. Backspace ali enter nazaj pobriše prvi znak v levo ali označen del teksta. Space je preslednica, ki tipko prestavi za eno mesto v desno. Shift uporabljamo za tipkanje velikih začetnic ali za druge znake kot so !”#$%&/()=?*. Ctrl izvaja določene ukaze v kombinaciji z drugimi tipkami oziroma črkami. Tipka Delete uporabljamo za brisanje znaka desno od kazalca. Tipka Insert preklopi na način vstavljanja. Lahko jo uporabimo tudi kot prilepi besedilo iz odložišča.

Tipkovnica ima veliko trikov. Marsinekdo jih ne pozna in tipkovnico uporablja samo kot osnovo in porabi veliko časa. Čeprav bolj ali manj vsi vemo za nakatere bližnjice, kot je CTRL + C in CTRL + V, ki kopira in prelepi naše besedilo. Dobro bi bilo, da bi poznali več trikov. CTRL + Z  nas bo vrnila nazaj na nekaj, kar smo počeli. CTRL + L nam zakleni računalnik. Z tipkami Alt + Prt Scr lahko naredimo posnetek zaslona.

Glede na funkcije posameznih skupin tipk lahko celotno tipkovnico razdelimo na 4-osnovne dele. Črkovno-številni del tipkovnice nam služi za vnos črk, številk, presledkov, pravopisnih in drugih znakov, ki so označeni na tipkovnici. Številčni del se nahaja na desni strani tipkovnice. Nekatere so brez številčnega dela. To so vglavnem brezžične tipkovnice. Funkcijski del tipkovnice ima več funkcijskih tipk (od F1 do F12), s pomočjo katerih sprožimo določen ukaz ali krmilno funkcijo. Tipkovnica pa ima še posebni del. Ta del ima več tipk, ki sproži določen ukaz ali krmilno funkcijo (Delete, End, Home, Insert, PrintScreen).

Tipkovnica

Comments are closed.