Kako izgleda nevrološki pregled in kaj zdravnik razišče

Nevrološki pregled je ocena senzoričnih nevronskih in motoričnih odzivov, zlasti refleksov, da zdravnik ugotovi, ali je živčni sistem prizadet. Zanesljivi pregledi so na tej povezavi klinika-omnia.si/nevrolog/. nevrološki pregled običajno vključuje fizični pregled in pregled bolnikove zdravstvene anamneze, ne pa tudi globlje preiskave, kot je slikanje nevronov. Nevrologi so zdravniki, ki diagnosticirajo in zdravijo težave z možgani in živčnim sistemom. Nekatera stanja, ki jih obravnava nevrolog sta Alzheimerjeva bolezen in Amiotrofična lateralna skleroza.

nevrološki pregled

Nevrološki pregled vključuje pregled duševnega stanja, motorične funkcije in ravnotežja. Sledi senzorični pregled. Pri odraslih in dojenčkih se pregledajo tudi refleksi. Nevrolog oceni tudi možganske živce. MRI pa se uporablja za diagnosticiranje možganske kapi, travmatske poškodbe možganov, tumorjev možganov in hrbtenjače, vnetij, okužb, žilnih nepravilnosti, poškodb možganov, povezanih z epilepsijo, nenormalno razvitih predelov možganov in nekaterih nevrodegenerativnih motenj. Med vašim prvim obiskom pri nevrologu bo nevrolog verjetno opravil fizični pregled in nevrološki pregled. Nevrološki pregled bo testiral mišično moč, reflekse in koordinacijo. Ker imajo lahko različne motnje podobne simptome, bo vaš nevrolog morda potreboval dodatne preiskave za postavitev diagnoze.

Da imate nevrološke težave, lahko veste po tem, če imate fizične simptome nevroloških težav, ki lahko vključujejo delno ali popolno paralizo. mišično oslabelost, delno ali popolno izgubo občutka, epileptične napade, težave pri branju in pisanju, slabe kognitivne sposobnosti, nepojasnjeno bolečino ali zmanjšano budnost. Nevrološke ocene vključujejo meritve pulza, dihanja in krvnega tlaka; oceno velikosti zenice in reaktivnosti in enakost moči stiska roke. Nevrološka ocena je ocena živčnega sistema osebe, ki vključuje možgane, hrbtenjačo in živce, ki ta področja povezujejo z drugimi deli telesa. Opravi se nevrološki pregled, da se ocenijo morebitne nepravilnosti v živčnem sistemu, ki lahko povzročijo težave pri vsakodnevnem delovanju.

Te motnje vključujejo epilepsijo, Alzheimerjevo bolezen in druge demence, cerebrovaskularne bolezni, vključno z možgansko kapjo, migreno in drugimi glavoboli, multiplo sklerozo, Parkinsonovo bolezen, nevroinfekcije, možganske tumorje, travmatske motnje živčnega sistema zaradi poškodbe glave in nevrološke motnje.