Zakaj se pojavi kandida?

Kaj točno je kandida in kako si pomagati? Berite dalje.

kandida

Kandida je prisotnost kvasovke v telesu. Potrdijo ga s testom s slino. Najbolj pogosta okužba pri človeku je iz roda Candida Albicans. Vemo pa, da pri tem kakšne težave povzroča ni znanstvenih dokazov in podkrepitev.

Je del normalne črevesne flore in sodeluje z več kot 300 vrstami bakterij. Njeno prekomerno razmnoževanje lahko povzroča terapija z antibiotiki, ki uničuje bakterije. V raziskavi so ugotovili, da je v črevesju trikrat več bakterij kot gliv.

– vaginalna in penilna kandidiaza: je pogosta težava s katero se srečuje okoli 75% žensk vsaj enkrat v življenju- glivično vnetje v nožnici ali vaginalna kandidiaza. Ne povzroča večjih zapletov, občutimo jo kot neprijetno srbenje. Pri spolnem odnosu se lahko zgodi, da se prenese na partnerja. Dejavniki so: sladkorna bolezen, nosečnost, hormonska terapija, antibiotična terapija in oralni kontraceptivi.

– oralna kandidiaza: je kandida v ustni votlini in pri okoli 75% ljudi in ne povzroča večjih zapletov. Pri ljudeh, ki imajo oslabljen imunski sistem lahko povzroči vnetje ustne sluznice. Dejavniki so: nošenje zobne proteze, kemoterapija, okužba z HIV, visoka starost.

– invazivna kandidiaza: ko prodre v krvni obtok. Nekoliko bolj poznan izraz je sepsa. Je redko in zelo resno stanje, smrt se pojavi pri kar 60% okuženih. Pojavi se pri največ 14 ljudeh od 100.000.

Kako poteka test s slino? Zjutraj na tešče pljunete v kozarec vode. Nato počakate nekje 10-20 minut. Če opazite, da je slina motna ali se iz pljunka raztezajo kot nekakšne nitke je to znak, da ste okuženi s kandido. Da to lahko potrdimo mora biti test s slino ponovljiv in narejen v enakih pogojih, kar potrdijo v laboratoriju.

Na trgu poznamo Smrekovit kapsule, ki so izdelane iz smrekove smole in delujejo proti Candidi Albicans. Kapsule so učinkovite tudi pri raznih težavah v prebavilih. Če se spopadate s podobnimi težavami, si lahko pomagate s Smrekovit kapsulami.