Hiše iz lesa tudi za zdravo življenje

Vemo, da je les izjemno primeren material, ki ga lahko uporabljamo za marsikaj. Pri tem je seveda pomembna tudi vrsta lesa. Les na splošno velja tudi za izjemno zdrav material. Les se za gradnjo hiše uporablja že dolga stoletja. Saj je material, ki ga lahko najdemo neposredno v naši okolici. Pred časom, so zato gradili hiše v neposredni bližini gozda, saj je bila tako transportna pot lažja od samega gozda do gradbišča. Danes je to veliko lažje in hitreje. Med najbolj priljubljenimi vrstami lesa za gradnjo pri nas je hrast. Uporabljali so ga za gradnjo hiš in znamenitih kozolcev.

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki živijo v lesenih hišah, bistveno bolj zdravi kot pa ljudje, ki ne bivajo v takih vrstah hiš. Tudi na splošno velja, da imajo lesene hiše številne prednosti. Nekatere med njimi bomo izpostavili tudi v nadaljevanju.

lesene hiše

Energetska varčnost kot ena od glavnih prednosti lesene hiše

V prvi vrsti se ljudje za lesene hiše odločajo tudi zaradi izjemne energetske varčnosti. Osnovni gradbeni material takih hiš je, kot že ime pove, les. Ta ima prav posebne lastnosti, ki mu omogočajo, da je veliko boljši toplotni izolator kot pa denimo beton in opeke. Prav tako pa za les velja, da ima tudi veliko boljšo zrakotesnost, posledično pa to pomeni manjšo izgubo toplotne energije.

Hitra gradnja je še ena od najbolj pomembnih lastnosti oziroma prednosti, s katerimi se ponašajo hiše zgrajene iz lesa. Zaradi predhodno izdelanih elementov v proizvodnji je montaža na določeni lokaciji gradnje lahko zelo hitra in tudi izjemno natančna. Tako je vselitev v lesene hiše mogoča že v 3 ali 4 mesecih po začetku same gradnje.

Gradnja lesene hiše je izjemno prijazna ne samo do nas ljudi, ampak tudi do narave oziroma našega okolja. Tovrstna gradnja je namreč suha. To v praksi pomeni, da je bivanje v takšnih prostorih hiše zaradi manjše stopnje vlažnosti lesa izjemno prijetno in tudi nadvse zdravo. Če predelamo domači les, tako v resnici tudi najmanj obremenjujemo okolje.