Kaj je apikotomija?

Apikotomija je kirurški poseg, pri katerem se odstrani vrh korenine zoba. Poseg se opravi v primeru kroničnega vnetja ob koreninskem vršičku zoba. Z apikotomijo začnemo šele, ko endodontsko zdravljenje ni uspešno. Znaki, da je apikotomija potrebna, so ponavadi občutek pritiska nad zobom, na dlesni se ponavadi pojavi oteklina z belo piko, na sredini se lahko pojavi tudi fistula. Če rentgenski proces pokaže vnetni proces, je nujno najprej opraviti endodontsko zdravljenje.

apikotomija

Če je apikotomija zoba nujna, se proces izvaja v naslednjih korakih. Poseg bo neboleč, saj bo pacient dobil lokalno anastezijo. Na mestu prizadete korenine se nato prereže sluznica in dlesen. S tem si kirurg pridobi dostop do obolelega področja. Vršek korenine se s svedrom odstrani. Približno 3mm vrška korenine je odstranjenega, nato pa je očiščen se kanal. Kanal je nato spran in zatesnjen z zobnim cementom. Ko je kanal zacementiran se rano zapre z kirurškimi šivi. Poseg naj bi trajal med 20 in 40 minut odvisno od števila korenin in kanalov. Po koncu posega se opravi rentgenska slika, ki kasneje ob kontroli služi kot primerjalna slika. Občutek omrtvičenosti bo zaradi lokalne anastezije traja še dve do tri ure o posegu.

Po opravljeni apikotomiji zoba, je nujna kontrola v tednu dni. Na kontroli se odstranijo šivi in preveri dlesen. Ali je bila apikotomija uspešna se preveri z rentegnskim posnetkom. Votlina na mestu vršička se bo zapolnila z kostjo ali brazgotino. Normalno se pojavi oteklina, bolečine pa so odvisne od posameznika. Bolečine se lahko blažijo z proti bolečinskimi tableti. Odsvetuje se Aspirin, ker otežuje strjevanje krvi.

Apikotomija je uspešna v približno 90% vseh posegov. Kadar apiktomija ni primerna za pacienta se lahko izvede hemisekcija ali amputacija korenine. Pri tem posegu se odstrani celotna korenina zoba. Kadar pa sta endodontsko zdravljenje in apikotomija neuspešna pa se izvede amputacija korenine.